• Sinds 1989 dé specialist
 • Gratis stalen, advies en meting
 • 9.7 Door onze klanten
 • Vrijdag koopavond op afspraak!

  Onderhoud & Schoonmaken van Gordijnen

  Reiniging gordijnen

  Er kunnen altijd vlekken in de gordijnen ontstaan door gebruik of een ongelukje. Het is dan fijn als u de gordijnen kan reinigen. Vooral als er een lelijke vlek inzit. Natuurlijk wilt u niet dat de gordijnen door de reiniging krimpen. Gelukkig hebben wij een aantal tips als u van plan bent de gordijnen te reinigen. Als u onze tips opvolgt kan er eigenlijk niets misgaan. Onze tips kan je gebruiken bij het reinigen van gordijnen, inbetweens en vitrage.

  Check eerst het waslabel van uw gordijnen

  Onze gordijnen worden altijd geleverd met een waslabel. Hierop staan de wasinstructies van uw gordijnen aangegeven. Hou er rekening mee dat alle gordijnen weer van andere materialen gemaakt worden. Dit betekent dat geen één gordijn hetzelfde is en dus dezelfde was instructies heeft. Sommige gordijnen mag u bijvoorbeeld niet zelf wassen en andere gordijnen mag u beperkt wassen op 40 graden.

  Chemische reiniging is de beste optie

  Voor een langer behoud van uw gordijnen adviseren we vrijwel altijd om voor een chemische reiniging te gaan. Toch moet u wel altijd onze eigen was instructies checken voor u kiest voor een chemische reiniging. We hebben in ons assortiment ook een aantal gordijnen waarbij chemische reiniging niet is toegestaan. Toch is bij de meeste gordijnen een chemische reiniging de beste keuze. Het voordeel van chemische reinigen is dat de kleuren vaak niet verloren gaan en eventuele krimp tot een minimum beperkt wordt. U wilt tenslotte geen gekrompen gordijnen en dan is het fijn als chemische reiniging een optie is.

  Zelf uw gordijnen wassen

  Afhankelijk van het soort gordijnen dat u bezit is zelf wassen een optie. Een aantal gordijnstoffen kan u prima zelf wassen. Helaas is zelf wassen wel een risico, maar als u de was instructies opvolgt gaat het vrijwel altijd goed. Het is wel belangrijk om u dus goed te verdiepen in de instructies die we onze klanten meegeven. Als u zelf de gordijnen wast dan adviseren wij het volgende stappenplan:

  • Verwijder eerst de haken uit de gordijnen voor het wassen.
  • We adviseren vooral uw gordijnen te wassen in bad of een grote teil. Zorg ervoor dat er niet teveel sop inzit en laat uw gordijnen niet in het sop staan. Wast u de gordijnen in de wasmachine? Vul de wasmachine slechts 2/3 en was uw gordijnen in meerdere porties in plaats van alles in één draai. Als u teveel gordijnen tegelijk erin doet kunnen er wrijfvlekken ontstaan.
  • Zorg ervoor dat u altijd onder de maximale temperatuur blijft die staat aangegeven in de was instructies.
  • Ga uw gordijnen niet wringen of boenen.
  • Gebruik altijd een fijn wasmiddel en het liefste een middel zonder bleekmiddelen erin verwerkt.
  • Laat uw wasmachine niet centrifugeren.
  • Hou er rekening mee dat krimp alsnog mogelijk is als u alle instructies opvolgt. Een krimp van 3% is acceptabel.
  • Hang vervolgens uw gordijnen nat op en stop ze niet in de droger. Door ze nat te laten drogen en uit te hangen gaan de vouwen er vanzelf uit. Dit kan overigens wel een paar weken duren voor alle vouwen eruit gaan.
  • Wilt u de gordijnen strijken? Hou dan rekening met het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. Sommige stoffen mogen alleen indirect gestreken worden.
  • Wees altijd heel voorzichtig met stoomstrijken en gebruik dit liever niet. Probeer de gordijnen zoveel mogelijk uit te hangen of traditioneel te strijken.

  Het wassen van de gordijnen is altijd op eigen risico. Hou hier rekening mee als u de instructies opvolgt. Wij kunnen namelijk niet controleren of u zich aan de instructies gehouden heeft. 

  Vouwgordijnen wassen

  Net als gewone gordijnen kunnen ook vouwgordijnen gewassen worden bij vlekken. Voor het wassen moet u het vouwgordijn eerst volledig demonteren. U haalt de optrekkoorden aan de achterkant los en u verwijdert alle koorden via de oogjes. De stof zelf zit meestal met klittenband vast en kan u eenvoudig losmaken. Zitten er ook nog baleinen in de gordijnen? Verwijder deze dan ook. Vervolgens volgt u de bijgeleverde was instructies op.

  Vitrages wassen

  Vitrages worden meestal gemaakt uit 100% polyester. Het grote voordeel van polyester is dat je deze stof heel eenvoudig zelf kan wassen. Polyester kreukt en krimpt namelijk bijna niet na het wassen. Uiteraard moet je wel de was instructies opvolgen en de vitrage niet te heet wassen. Staat er bij je vitrage toch aangegeven dat de stof met de hand gewassen moet worden? Zorg er dan voor dat het water nooit warmer is dan 30 graden. Als je de vitrage toch in de wasmachine wast adviseren we een waszak te gebruiken en de machine niet te laten centrifugeren.

  Vlekken bij veloursgordijnen

  Er is niets vervelender dan een vlek in een veloursgordijn. Vooral omdat u deze gordijnen echt niet kan wassen. Wilt u de gordijnen toch verfrissen of reinigen? Dan kan u het beste de stof nevelen met een plantenspuit.

  Share on facebook
  Delen op Facebook
  Share on whatsapp
  Delen via WhatsApp
  Share on pinterest
  Delen op Pinterest

  Laatste projecten bij Noordman Vloer- en Raambekleding

  Sluit Menu

  Coronavirus Update NOordman

  Beste klanten,

  Het Coronavirus grijpt om zich heen en treft ons allemaal. Veel ondernemers hebben hun deuren al moeten sluiten!

  Uiteraard leven wij de door het RIVM opgestelde richtlijnen met zorg na. Wij zullen de ontwikkelingen op de voet volgen en de situatie van dag tot dag bekijken want uiteraard nemen wij uw en onze gezondheid erg serieus.

  Ook wij nemen extra maatregelen:

  • Wij houden een afstand van minimaal 1,5 meter tussen personeel en klant.
  • Wij wassen met grote regelmaat onze handen zodat wij uw bezoek aan onze winkel die gewoon open is zo veilig mogelijk houden.
  • De voordeur en het pinapparaat wordt extra schoongemaakt.
  • Wij zullen voorlopig geen koffie schenken, anders dan u van ons gewend bent.
  • Onze mannen in de buitendienst wassen bij binnenkomst en vertrek de handen.
  • Bij stoffering zullen wij zoveel als mogelijk afstand nemen. Dit is ook van toepassing als we komen inmeten, graag zoveel mogelijk afstand.
  • Wij bellen onze klanten een dag van te voren of wij welkom zijn en of dit verantwoord is.
  • Wij houden dagelijks alle nieuwsberichten bij en houden ons aan de maatregelen van de overheid.
  • U kunt voor al uw vragen ook bellen of mailen in plaats van de showroom bezoeken.

  Ten slot hopen wij op uw steun & loyaliteit en dat u ook juist in deze tijden voor de lokale ondernemers blijft kiezen.

  Bedankt en pas goed op u zelf en elkaar!

  Team Noordman Vloer- en Raambekleding